30. kesäkuuta 2010

Kalajuttuja

Kun erään aiemman postauksen omistin kummilapsille ja muille pienille ystävilleni, tämä postaus menköön serkkupojilleni, joita kovempia kalamiehiä saa hakea.

Yksi juttu, mitä varmasti tulen kaipaamaan Japanista, on ruoka. Erityisesti kalaisa sellainen. En ole väkertänyt sushia kotona muutamaa kertaa useammin, koska tuoretta kalaa eri muodoissaan saa päivittäin parin sadan metrin päästä Ujie-lähikaupasta. Tai sitten olen yksinkertaisesti laiska.

Tiskiltä löytyy niin valmiita susheja ja makeja, perattuja ja siivutettuja fileitä kuin kokonaisia kalanlotjakkeitakin. On lohta, tonnikalaa, mustekalaa, makrillia, jättikatkarapuja, merisiiliä...mitä vain toivoa sopii. Keväällä kylmäaltaat täyttyivät ostereista. Kahdeksan jälkeen illalla kalojen hinnat Ujiessa putoavat vähintään puoleen. On tehtävä tilaa seuraavan päivän tuoreelle lastille.

Ensi alkuun raakana syötävä kala tuntui turhan eksoottiselta, ja pelkäsin että ravintoloiden liian paksuilta näyttävät tonnikala-, lohi- ja mitkä-lie-viipaleet juttuvat kurkkuun, saavat aikaan - ellei ihan psykoosia - vähintään paniikin, ja joudun sekunnin murto-osassa päättämään, annanko ylen käsilaukkuuni vai mahdollisesti vierustoverini päälle. Mutta uskottava se on, että tuore ja oikein siivutettu kala sulaa suuhun. Lisukkeena soijan ja wasabin liitto on lyömätön.

Ehkä Suomessa on sitten talven pimeinä iltoina hyvä hetki kokeilla uudestaan, millaisia rullia omin pikku kätösin saa aikaan. Harmi vain, että juuri niiden parhaimpien raaka-aineiden kotiinkuljetuksessa saattaa ilmetä ylitsepääsemättömiä esteitä. 

Kalastaminen täällä on harvojen harrastus, ja ne jotka kalastavat, tekevät sitä työkseen merellä. Olenkin saanut kuulla harrastekalastuksen vaaroista. Jokien vesi on kuulemma liian likaista, vaikka ei siltä näytäkään.

Ohessa kännykkäkameralla otettuja hätäisiä kuvia kaupasta.



Rasia, josta riittää hyvin kahdelle hengelle, maksaa kaupassa alle kymmenen euroa. Ja on varmasti tuoretta. Naapurimme kertoi, että Sendaista saa koko Japanin parhaimmat sushit. Amen to that. 

27. kesäkuuta 2010

Johan oli juhannus

Japanissa ei juhannusta juuri tunneta. Paitsi Sendai-Finland Wellbeing Centerillä, jossa juhannusjuhlaa (japanilaisittain "juhannusu paateii") vietettiin muutaman suomalaisen ja 80 japanilaisen voimin (Kuka hullu juhlii juhannusta työpaikallaan?!). Osalle vieraista kerta ei ollut ensimmäinen, suomalaisen keskikesän kemut piti päästä kokemaan uudestaan.

Tein parhaani saadakseni paikalliset maistamaan salmiakkia. Harva siitä piti, näytti kuulemma autonrenkaasta tehdyltä ja sai aikaan ilkeännäköisiä irvistyksiä. Ja salmiakkikoskenkorva, se oli saken ystäville jo vähän liikaa.


”Tervetuloa viettämään juhannusta. Pidä huolta tavaroistasi, ettet hukkaa niitä, kuten minulle kävi Helsingissä”, kirjoitti paikallinen työkaverini.


Ilonpito ei japanilaisen tehokkaaseen tapaan kestänyt kahta tuntia, vaan suomalaisittan aika paljon pidempään. En päässyt juhannussaunaan enkä järveen uimaan, mutta näin punaisen auringon nousevan kattojen yllä neljän aikaan. Eikä tarvinnut palella. Oli sekin sentään jotain.

Toivottavasti teidän juhannuksenne on ollut onnea täynnä.

24. kesäkuuta 2010

Paraatiloistoa

Yllätyksenä Disneylandin tummuvassa illassa tarjoiltiin vielä valoparaati, jossa kaikki vanhat tutut Disney-hahmot tulivat moikkaamaan katsojia (klikkaamalla kuvia saat niistä suurempia).

Ei taida perheen pienimmiltä mitään puuttua. Vielä sitä tärkeintäkin, aikuisen läsnäoloa, näyttää heille kaiken tämän yltäkylläisyyden keskellä riittävän.

Päivä epätodellisuudessa

Tämä postaus on omistettu kummilapsilleni ja kaikille muille pikkuystävilleni. Ja myös vähän suuremmille.

Yksi päivä riitti vain muutaman kohteen katsastamiseen Tokion Disneylandissa, sen verran laajalle alalle tuo ihmemaa ulottui. Odotusaika laitteisiin vaihteli puolesta tunnista puoleentoista. Erillisellä lipulla olisi päässyt DisneySea-aikuisosastolle, mutta tällaiselle lapsenmieliselle oli Disneylandin puoli ihan sopiva paikka. Lähinnä ihastelin taidolla tehtyjä rakennuksia ja tarkkaan mietittyjä yksityiskohtia, kuten pylväiden päässä nököttäviä pikkupatsaita. Niin ja erityisesti kummituskartanon hiuksia nostattavia hologrammi-haamuja (jotka eivät valitettavasti tallentuneet kameraan...).     

Paikallisjunalla pääsee Tokionlahdelle, Maihaman päätepysäkille ja sillan yli suoraan Disneylandiin.
 
Tiku ja Taku toivottavat kävijän tervetulleeksi.

Jos matkakassassa on ylimääräistä ja haluaa rauhassa tutustua Disneylandin ihmeisiin, voi yöpyä viereisessä hotellissa ja jatkaa kierrosta seuraavana päivänä. 

Mikkijuna kyyditsee asiakkaat hotellille.

Nurmikko näytti muoviselta, mutta oli sittenkin luomua. 






Kaikkia kohteita ei suositella ihan pienille lapsille. Minusta kylttiin pitäisi lisätä, ettei myöskään heikkohermoisille aikuisille. 










21. kesäkuuta 2010

Lähtövalmisteluja

Ennen sitä hetkeä elo-syyskuun vaihteessa, jolloin istuimme koneessa matkalla Nagoyan kautta Sendaihin, piti hoitaa kuntoon pari pientä käytännön asiaa.

Viime kesän jokainen lomapäivä alkoi sähköpostien lukemisella ja viestien naputtelulla. Muutamana päivänä kello herätti siippani aamuneljältä, kun tiedossa oli sovittu puhelinsoitto Japaniin tai Japanista Suomeen. 

Isäntäyliopiston ja Wellbeing Centerin väen kanssa vaihdettiin sähköpostiviesti jos toinenkin. Yliopistolta piti saada virallinen kutsukirje, joka oli yksi niistä papereista, joilla haettiin vuoden työviisumia Japaniin. Täkäläisiä viranomaisia varten piti passeista ottaa useita kopioita ja liittää mukaan erinäistä lippua ja lappua. Lisäksi tarvittiin erikokoisia valokuvia, sekä värillisiä että mustavalkoisia. Kun ammattikuvaajankaan otokset eivät täyttäneet kaikkia japanilaisia standardeja ja kokovaatimuksia, otimme osan kuvista itse ja tuunasimme ne oikeankokoisiksi ja -värisiksi, vaikka laatu ehkä vähän kärsikin. (Miten sitä tulikaan aiemmin toimeen ilman photoshoppausta?)    

Pientä lisäpuhdetta päiviin toivat oman asunnon vuokralle laitto ja huonekalujen raijaaminen säilöön, puhumattakaan remontin viimeistelystä. Vielä lähtöä edeltävänä yönä naputeltiin jalkalistoja paikoilleen ja vedettiin seinään viimeiset vuodat tapettia. Olisihan tuon remontin voinut rykäistä valmiiksi vähän aikaisemmin, mutta jossittelu ei auttanut enää siinä vaiheessa.


No sitten. Asunnon hankkiminen verkon välityksellä Japanista se vasta jännittävää puuhaa oli. Wellbeing Centerin väeltä saimme vuokranvälitysfirmojen verkko-osoitteita, joiden kautta voisi kysellä asuntoja. Sivustot olivat pääosin japaninkielisiä. Osa välitysfirmojen työntekijöistä puhui jonkin verran englantia, osa ei.

Erään firman kanssa keskustelut loppuivat lyhyeen, sillä heillä ei ollut tapana vuokrata asuntoja ulkomaalaisille, eivätkä he nytkään tehneet poikkeusta. Toinen välittäjä olisi halunnut nähdä vuokralaisehdokkaat livenä ja pyysi tulemaan Japaniin ennen töidemme alkamista, katselemaan asuntoja paikan päällä ja allekirjoittamaan vuokrasopimus. Aikaa tuohon prosessiin olisi mennyt kuulemma muutama viikko. Kolmas välitysfirma teki vain kahden vuoden sopimuksia, lyhyemmät eivät tulleet kuuloonkaan. Useammalta firmalta saimme kuulla, että tarvitsisimme japanilaisen takuumiehen, jotta voisimme tehdä vuokrasopimuksen. Tuossa vaiheessa meillä ei ollut sellaisia japanilaisia luottoystäviä, jotka olisivat laittaneet ruumiinsa, sielunsa ja lompakkonsa pantiksi puolestamme.

Välillä näytti siltä, että emme parhaimmalla tahdollakaan löydä vuodeksi kattoa päämme päälle. Unohdamme koko homman, käytämme loput kesälomastamme lepuuttamalla hermoja jossain autiolla hiekkarannalla ja jatkamme syksyllä töitä Suomessa, kuten aina ennenkin. Kunnes eräs välitysfirma taipui etukäteismaksua vastaan. 

Kaikkia näitä lähtövalmisteluja mutkisti se seikka, että emme olleet varmoja, milloin tarkalleen ottaen saamme viisumimme ja voimme lähteä matkaan. Niiden hankinta kun kestää yleensä muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Me odottelimme kuusi viikkoa. Varauduimme kuitenkin siihen, että jos emme saa viisumeita syyskuun alkuun mennessä, lähdemme Japaniin turistin statuksella ja palaamme hakemaan viisumeja Helsingistä (koska ne täytyy noutaa henkilökohtaisesti) viimeistään kolmen kuukauden kuluttua, jolloin turistiviisumi menee umpeen.   

Kaikessa tohinassa lähti elopainosta muutama kilo (jotka tosin tulivat hyvin pian takaisin, kun pääsin japanilaisten herkkujen ääreen). Myöskään lähisukulaiset ja ystävät eivät säästyneet tältä ruljanssilta. Emme ehkä koskaan olisi päässeet matkaan ilman heidän kullanarvoista apuaan lähtöä edeltävinä hetkinä.  

Samanlainen pyöritys jatkui Japanissa. Säästän teitä (ja itseäni, koska nyt jo huimaa) enemmältä vuodatukselta ja jatkan toisella kertaa.

20. kesäkuuta 2010

Jaksaa sataa

Viikonloppuna tehtiin pieni Tokion-turnee ja saateltiin vierailijat kotimatkalle Suomeen. Sivutuotteena paljon hikeä ja vielä enemmän käveltyjä kilometrejä. Pienenä ilonaiheena oli saada välillä nukkua sängyssä, tatamilattian patjamajoituksen sijaan. Lattianrajassa nukkumiseen on kyllä kuukausien myötä tottunut. Pääsin muuten melkein saunaankin. Hotellin spa-osastolla oli vain yksi sauna, ja se oli tarkoitettu ainoastaan miehille. Siispä seurueemme etuoikeutetut testasivat japanilaisen saunan (jossa oli suomalaisvalmisteinen kiuas), mutta sadan asteen löylyt eivät kuulemma tuntuneet erityisen miellyttäviltä, koska vettä ei saanut heittää kiukaalle.  

Sadekausikin alkoi. Tokion kuumankostea, painostava ilma teki olon ajoittain tukalaksi. Vaikka Sendaissakin on kuuma, täällä ”maaseudulla” on helpompi hengittää. Mittarissa on asteita 30 ja ilman kosteusprosentti 70. Vettä ei onneksi sada koko ajan kaatamalla, välillä tulee pientä tihkua ja aurinkokin pääsee näyttäytymään. Samanlaista keliä on nyt muuallakin Japanissa, esimerkiksi Kotirouva Japanissa kertoilee Niigatan oloista.  

Kuvia Tokiosta luvassa pianpianpian.  

Kuinka teidän viikonloppunne on sujunut?

15. kesäkuuta 2010

Jälleennäkemisiä

Sendaissa koettiin pari päivää sitten tuntuvia tärinöitä. Tunne oli epätodellinen. Täällä kuitenkin ollaan, jalat tukevasti maan kamaralla.

Viime viikolla oli ilo saada jälleen vieraita, siis tuttuja, Suomesta. 12-vuotiaalle mangafanille reissu on toivottavasti sellainen, jota voi vanhempana muistella hyvällä.

Se on muuten jännä juttu, miten itsekin alkaa katsella maailmaa hetkellisesti ihan erilaisesta vinkkelistä, ihan kuin täällä olisi turistina. Tuliaiseksi saamani salmiakit hupenevat hyvää vauhtia. Palaillaan blogosfäärissä muutaman päivän kuluttua.

(Kuva Thaimaan Koh Samuilta)

8. kesäkuuta 2010

Puistopiknikillä

Sunnuntaita vietettiin vanhaan kunnon camping-tyyliin grillaillen joen rannassa Sendain Nanakita-puistossa. Grillimestarina toimi työkaverin ystävä, jolla kuuden tunnin kokkaussession jälkeen oli illalla tiedossa vielä toiset grillijuhlat.

Työkaverin mukaan kaupunki on kieltänyt yksityisillä pihoilla grillaamisen. Ihan hyvä että kuulimme tämän ennen omia kokeellisia grillaushetkiä takapihallamme. Grillaaminen on tietysti paloturvallisuusriski tiheästi asutussa kaupungissa, vieri viereen rakennettujen talojen pienillä pihoilla. Eipä siis ihme, että japanilaiset niin mielellään harrastavat viikonloppupiknikejä yleisissä puistoissa. Ruokien, telttakatosten, grillien ja muiden tykötarpeiden kuljettaminen paikalle vaatii tosin jonkin verran viitseliäisyyttä. 

Päivä oli lämmin, ruoka hyvää ja seura mitä mainiointa. Mitä muuta sitä voisikaan sunnuntailta toivoa.

Valkosipulin ystäville vinkkinä: laita syvään folioastiaan öljyä ja sekaan kuorittuja valkosipulinkynsiä. Anna muhia grilliritilän päällä hetken ja lisää joukkoon vatkattu kananmuna. Kun seos on hyytynyt astiaan, ota se pois ritilältä ja kumoa lautaselle. Ripottele päälle grillimaustetta. Nauti sellaisenaan tai muun ruuan lisukkeena. Hyvää ja varmasti kaloripitoista!

4. kesäkuuta 2010

15 subjektiivista faktaa Japanista vol 2.

Aiemmassa postauksessa listasin näkemiäni, kokemiani ja kuulemiani asioita Japanista. Tässä toinen samanmoinen satsi:

  1. Japanilaiset opettelevat koulussa hiragana- ja katakana-kirjoitusmerkistöjään ensimmäiset kaksi vuotta. 
  2. Kanjeja opetellaan vähintään kuusi vuotta. 
  3. Jotta pystyy lukemaan japanilaisia sanomalehtiä, täytyy hallita noin 3 000 kanjia. (Minä tunnistan ehkä 200.)
  4. Japanilaiset tykkäävät sarjakuvista.
  5. Niitä lukevat myös aikuiset.
  6. Osa sarjakuvista sisältää noin K 15 -materiaalia.
  7. Japanissa on paljon erilaisia sääntöjä ja rajoituksia. 
  8. Ne kaikki eivät mene minun järkeeni.
  9. Sairaanhoitajan ammatti on suosittu japanilaisten nuorten naisten keskuudessa. 
  10. Monet ammattiin valmistuneista naisista eivät kuitenkaan ole työelämässä, vaan jäävät kotirouviksi. 
  11. Japanissa on isoja hämähäkkejä. Ne eivät onneksi ole myrkyllisiä, kai.
  12. Täällä on myös otuksia, jotka näyttävät torakan ja heinäsirkan risteytykseltä. Yksi sellainen hyppi eteisessämme.  
  13. Froteepyyhkeelle on keksitty monta käyttötarkoitusta. Se toimii hikipantana päässä, aurinkosuojana, lapsen tyynynä ja peittona, ruoka-alustana tarjoilulautasen puuttuessa, lattiarättinä… 
  14. Japanilainen olut on hyvää.
  15. Japanilaiseen bussiin mennään keskiovesta ja poistutaan etuovesta.

Unelmaduuni?

Tokion Asakusassa horisonttiin piirtyy rakennus, jonka on määrä nousta reippaasti yli 600 metrin harjakorkeuteen vuonna 2011. Tokyo Sky Tree -rakennuksen piirtäneen tokiolaisarkkitehdin kunnianhimoisena tavoitteena on, että pilvenpiirtäjä on tulevaisuudessa yksi maailman tunnetuimmista. Jo tämän vuoden maaliskuussa pytingistä tuli Japanin korkein ja se päihitti kevyesti niin Tokyo Towerin kuin Roppongi Hills Mori Towerin.

Aloittavatkohan rakennusmiehet tuolla korkeuksissa työpäivänsä yhteisellä aamujumpalla, kuten monilla työmailla tehdään...

2. kesäkuuta 2010

Huipulla tuulee

Viime syksynä Japani sai uuden pääministerin. Herra Hatoyama on siitä lähtien ollut yksi uutisaiheista ihan joka päivä. Olette ehkä kuulleetkin, että pääministeri teki kohtalokkaan virheen, kun salli yhdysvaltalaisen sotilastukikohdan jäädä Okinawalle. Nyt ei uutisissa muusta puhutakaan. Kohu ei ehkä olisi niin valtaisa, jos amerikkalaisten häätäminen ei olisi ollut yksi Hatoyaman vaalilupauksista.

Japanissa kasvojen menettäminen lähes millä tahansa elämänalueella on vakava asia, joskus jopa kuolemanvakava. Eroamalla tehtävästään pääministeri yrittää nyt pelastaa puoleensa maineen. Life is hard, mutta minusta Hatoyama ansaitsee hatunnoston suoraselkäisyydestään.

Saa nähdä, miten tapaus vaikuttaa jenin kurssiin. Euron romahtaminen suhteessa jeniin kirvelee sen verran, että jotain toivoisi tapahtuvan tilanteelle. Onko tässä sitten ratkaisu, toisen epäonnesta toisen onni?

 Kiitos ja kumarrus 

Ja kitara soi

Pari lisäyksityiskohtaa edelliseen postaukseen:
Sonata Arctican kitaristin levy tuli vastaan kaupan hyllyllä. Hänen nimensä on kokenut japanilaistamisen.

Toinen suomalainen kitaristi, Children of Bodomin Aleksi Laiho on saanut maailmalla arvostusta taitavana ja näppäräsormisena soittajana. Niin myös tässä liikkeessä, jossa hän edustaa signeeraamaansa kitaramallia. Ylpeä kauppias antoi luvan ottaa kuvan.