31. toukokuuta 2010

Suomi-ilmiöitä

Japanissa on monta ihmeellistä asiaa, jotka hämmästyttävät ja kummastuttavat pientä kulkijaa.

Ensinnäkään, en oikein tiedä, mistä japanilaisten Suomi-innostus juontaa juurensa. Lähes jokainen japanilainen, jonka kanssa olen jutellut, tietää ainakin jotain Suomesta. Tunnetuin hahmo ei ole Sibelius eikä presidentti, vaan joulupukki. Suomen luonto, aurora eli revontulet sekä yötön yö saavat paikalliset huokailemaan ihastuksesta.

Eräälle opiskelijalle Suomi oli tuttu, mutta hän ei ollut ihan varma sen sijainnista. Selitin, että Suomen toisena naapurina on Venäjä, toisella puolella Ruotsi. Tämä viimeksi mainittu maa oli hänelle täysin tuntematon. Tästä vedin hyvin perustellun johtopäätöksen, että kyseessä ei siis ole yleinen Skandinavian ihannointi, vaan nimenomaan Suomi-villitys.

Aivan Sendain keskustasta löytyy Marimekon myymälä. Kaupungin laitamilla on myös ostoskeskus nimeltä Tapio. Siellä vietettiin syksyllä viikonloppua Suomi-teemalla, jolloin paikallinen kahvila muuttui Finnish Caféksi. Ostoskeskuksen aulan täytti muumimyymälä, jossa myytiin muumituotteita. Myös sellaisia, joihin en Suomessa ole törmännyt. Lisäksi Tapiossa on vaatekauppa, jolla on niinkin omaperäinen nimi kuin Otan tämän. Vastaavia kauppoja löytyy myös muualta Japanista, niiden niminä saattaa olla vaikkapa Ehkä söpö tai Keittiö.

Monet suomalaiset rokki- ja hevibändit ovat kokeilleet siipiään Japanin markkinoilla ja myös menestyneet hyvin, ainakin Suomen mittakaavassa. Kyllä nimittäin lähes 130-miljoonaisesta väestöstä aina muutama fani löytyy, vaikka kaikkien musiikkimakua nämä genret eivät hivelisikään. 

Japanin kieltä tankatessani olen tehnyt huvittavia löydöksiä. Japanin ja suomen kielessä on paljon samalla tavalla ääntyviä sanoja, joiden kirjoitusasutkin täsmäävät. Esimerkiksi japanin kielen ’hana’ tarkoittaa nenää ja ’kani’ on rapu. Hyvin usein kuulee sanan 'suru', joka tarkoittaa tekemistä. Tuntemani sisarukset, Yuka ja Maya, voisivat ihan hyvin olla Jukka ja Maija. Mutta jos nimesi on Henna Aho, olet kutakuinkin outo idiootti. Valitan.

 Kahvilassa

Kävikö joku siirtämässä ylläolevasta mainoksesta ääkköset yön aikana...

...tähän?!
Kaupan nimi houkuttelee ostoksille
Tien yli kulkevat sillat yhdistävät Tapio-ostoskeskuksen ja Sendai Izumi Premium -outletin
Muumikaupassa

Millaisiin Suomi-ilmiöihin sinä olet ulkomailla törmännyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti