20. toukokuuta 2010

Juhla Sendain samurain kunniaksi

Viime viikonloppuna Sendai oli sekaisin. Vietettiin Aoba Matsuria, Sendain suurimpiin tapahtumiin lukeutuvaa festivaalia, 400 vuotta sitten eläneen samurain ja Sendain perustajan, Date Masamunen kunniaksi. Masamune oli pelottavan soturin maineessa ja tunnettu erikoisesta kypärästään, jota koristi kuunsirppi. Hurjaa luonnetta kuvasti vielä se yksityiskohta, että Masamune oli menettänyt toisen silmänsä tavalla, josta liikkui aikoinaan villejä huhuja.


Yhtään liioittelematta voi todeta, että kaupunkilaiset vauvasta vaariin olivat ottaneet asiakseen osallistua juhlapäivien ohjelmaan. Päiväkodit, koulut ja yritykset olivat hioneet viikkoja askelkuvioitaan tätä tapahtumaa varten. Vihdoin minullekin valkeni, miksi opiskelijat olivat aiemmin keväällä huitoneet viuhkojensa kanssa Miyagin yliopiston käytävillä illasta toiseen. Lopputulos olikin sitten kaikkea muuta kuin huitomista. Kaupungin katuja pitkin eteni toinen toistaan näyttävämpiin asuihin pukeutuneita tanssi- ja lauluryhmiä. Esiintyjien virta näytti olevan loputon.





 










































































Tori- ja puistoalueet vallanneista kymmenistä kojuista sai perinteisiä ruokia, kuten konjakia, simpukoita, takoa eli mustekalaa lihapullan näköisten pyöryköiden sisään leivottuna, tonnikalaa, vihanneksia ja paistettua nuudelia. Myös viiniä ja olutta oli tarjolla, vaikka erillistä anniskelualuetta ei ollut. Muovisten oluttuoppien kanssa oli lupa liikkua pitkin kaupunkia. Silmiinpistävää oli, että juhlinta sujui ilman minkäänlaista järjestyshäiriötä tai oluen läikkymistä. Monituhatpäisen festarikansan jäljiltä kaduilla ei myöskään näkynyt yhden yhtä roskaa tai laskuhumalassa hoipertelevaa väsynyttä juhlijaa.

Aoba Matsuri oli erilaisuudessaan ihan huipputapahtuma, vaikka tykkään myös kotoisista kesäfestareista. Tulevana lauantaina olisi vuorossa riisin kylvöä...

Arvoisat lukijat, oletteko te osallistuneet japanilaisiin juhliin tai muihin perinteisiin menoihin? Entä mikä on suomalaisista kesätapahtumista parhain?

2 kommenttia:

  1. Kevään kohokohta lienee Bryan Adamsin konsertti Ratinan stadionilla ensi keskiviikkona! c",)

    VastaaPoista