6. toukokuuta 2010

What a Golden Week!

Viime päivien radiohiljaisuus ei johdu pitkäksi venähtäneestä vapusta, vaan vanhempieni vierailusta, Golden Weekista ja siitä riemastuttavasta tosiasiasta, että kesä on koittanut. Se on saanut aikaan lämpöshokkiin verrattavan olotilan.

Toimistolla voi lämmityslaitteen vääntää jo jäähdytyksen puolelle ja vähän väliä tulee vilkuiltua ikkunasta, kuinka kauan vielä malttaa olla lähtemättä töistä. 

Vielä huhtikuun puolessa välissä Sendai sai päälleen lumipeitteen. Silloin luovuin toivosta, että saisin kokea jotain Suomen sääoloista poikkeavaa. Nyt ymmärrän, että Japanissa kesä tuleekin kolisten, ei pikku hiljaa hiipien.

Serpentiinit ja simat jäivät tänä vappuna kokematta, mutta tilalle saatiin jotain toisenlaista. 29.4. alkanut ja 5.5. päättynyt Golden Week on japanilaisten lomaviikko, jolloin suunnataan ulkomaille tai vietetään aikaa matkustellen maan rajojen sisäpuolella. Viikkoon mahtuu erilaisia merkkipäiviä, mm. keisarin syntymäpäivä ja lasten päivä.   

Jos pyhäpäiviä ja kansallisia juhlapäiviä ei oteta lukuun, japanilaisilla on vuoden aikana lomaa yksi tai kaksi ruhtinaallista viikkoa, joten ei ihme, että Golden Weekin aikaan monet yritykset päästävät työntekijänsä vapaalle. Kaupat kyllä pitävät ovensa auki ja ajoittavat alennusmyyntinsä viikolle, jolloin ihmisillä on aikaa kierrellä kaupungilla.

Ei ole ollenkaan ennenkuulumatonta, että japanilaisissa perheissä toinen vanhemmista, yleensä mies, asuu työn takia toisella paikkakunnalla ja käy kotona vain viikonloppuisin ja loma-aikoina. Tällaista etäelämää viettäville perheille viikon pituinen loma keskellä arkea on todellakin kultainen.

Eräs japanilainen ystävä lähti perheineen viikoksi lomamökilleen Hawaijille. Kelpaisi minullekin.

Kuvia Tokion Asakusasta, Nakamise Dōrilta ja Senso-Ji-temppeliltä, jonne oli viikonloppuna eksynyt muutama muukin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti