6. elokuuta 2010

Tanabata

Kesäkuukausina Japanissa vietetään Tanabata-juhlaa. Sendain tapahtuma on kaikkein suurin ja tunnetuin, ja sitä vietetään tänä viikonloppuna. Kaupunkiin on odotettavissa paljon väkeä muualta maasta ja ehkä muutama ulkomaalainenkin turisti. Asunnollemme kantautuvasta rumpujen paukkeesta päätellen keskustassa taitaa olla jo täysi rähinä päällä.


Juhla otettiin vastaan eilen illalla puolitoista tuntia kestävällä ilotulituksella. Katselin sitä ystävän asunnolla, kerrostalon 10. kerroksen parvekkeella. Mahtavahan se oli kuin mikä, vaikka vähän lyhyempikin esitys olisi riittänyt. (Entisenä koiranomistajana voin vain kuvitella, miten peloissaan lähiseudun eläimet olivat...)


Tanabata on saanut inspiraationsa kiinalaisesta kansanperinteestä. Tarina kertoo kahdesta toisistaan erotetusta rakastavaisesta, prinsessasta ja karjapaimenesta, joilla on mahdollisuus tavata toisensa linnunradalla kerran vuodessa, jos ei sada. Tämä tapahtuu japanilaisen aurinkokalenterin mukaan seitsemännen kuukauden seitsemäntenä päivänä, eli ihan pian. Ainakin tällä hetkellä sateesta ei ole tietoakaan, joten näyttää siltä, että harakat (!) pääsevät rakentamaan sillan taivaallisen joen yli, ja tyttö ja poika tapaavat toisensa. Viimeisinä neljänä vuonna on kuulemma satanut. 

Nykyään japanilaiset viettävät Tanabataa kirjoittamalla toiveitaan tanzakulle, pienelle paperilapulle, joka koristellaan ja kiinnitetään bambun ympärille. Hyvän terveyden ja pitkän iän, opiskelu- ja työmenestyksen sekä onnellisen perhe-elämän toivossa japanilaiset laskevat viritelmän ajelehtimaan joelle tai polttavat sen juhlan loppuessa puolenyön aikaan.

Yritän viikonlopun aikana tallentaa lisää Tanabata-tunnelmaa kameralle.  

Millaisissa tunnelmissa siellä vietetään alkanutta elokuuta?

3 kommenttia:

  1. Niigatassa sama meininki! Täällä on käynnissä koko viikonlopun kestävä Niigata-festivaali, jonka tarkempaa tarkoitusta tai historiaa en tiedä. Olisko sama Tanabata-juttu kuin Sendaissa? Nyt perjantaina kävimme katsomassa pari tuntia kestänyttä paraatia, jossa yukatoihin pukeutuneet niigatalaiset tanssivat kansantanssia. Siis tosiaan pari tuntia putkeen. Välillä kävivät huikkaamassa teetä tai olutta... Tanssijoita noin 30000, ja kyseessä Japanin suurin kansantanssitapahtuma.

    Huomenna päivällä varmasti kaikenlaista häppeningiä kaupungilla ja sunnuntaina sitten ilotulitusta. Emme valitettavasti saaneet lupaa nousta kerrostalomme katolle, mutta onneksi Shinano-joki, jonka rannalta tulitteet ammutaan, on tuossa sadan metrin päässä!

    Maanantaina tulemmekin sitten päiväksi Sendaihin, mukavaa nähdä teikäläisen kulmia!

    VastaaPoista
  2. Saattaa muuten olla kyse samoista kemuista :) Täälläkin ohjelmassa tanssia yms. esityksiä (joita en tosin vielä ole päässyt katsomaan). Keväällä Sendaissa oli toinen juhla, Aoba Matsuri, jossa oli tarjolla perinteistä Suzume Odori -tanssia monta tuntia putkeen. Tässä lyhyt video, eli ehkä samasta tanssistakin on kyse:
    http://www.youtube.com/watch?v=wVj-OMcz1vc

    Niin ja kiva että tulette käymään Sendaissa! En ole itse käynyt Niigatassa, joten vaikea sanoa, onko tämä kovinkin erilainen paikka vai ei. Ja olisi mukava tavatakin, jos vain ehditte. Olen n. klo 16 asti kiinni, mutta sen jälkeen ei erityistä ohjelmaa. Numerooni 080 3339 8514 voi laittaa viestiä tai soittaa :)

    VastaaPoista
  3. Joo, olis kiva nähdä, kun nyt sinne päin tulen! Yritin laittaa tänään parikin tekstiviestiä, mutta en ole varma tuliko kumpikaan perille...

    Yövymme Chisun Hotel Sendaissa ihan lähellä juna-asemaa. Vietän siis huomisen maanantain lähistöllä hengaillen ja klo 16 jälkeen mulle sopisi ihan hyvin, vois vaikka käydä kahvilla tms. Mies on koko päivän yliopistolla.

    Laita vaikka tekstiviesti, mihin aikaan pääsisit, ja mikä olis sellainen paikka, jonka löytäisin. Numeroni on: +358 50 304 3074(en pääse enää huomenna nettiin)

    VastaaPoista