23. elokuuta 2010

"Today the guns are silent"

Vielä hieman jälkijättöisesti tunnelmia Havaijin Pearl Harborista, olkaatten hyvät.

Maailmanhistoriaan jääneessä satamassa on nykyään useita eri turistikohteita, joista jokaisen läpikäymiseen suositellaan varattavaksi aikaa useampi tunti. Koska kaikkiin kohteisiin ei yhden päivän aikana millään ehtinyt, päädyin hetken mielijohteesta valitsemaan USS Missouri -sotalaivan. Olisin myös voinut valita esimerkiksi USS Arizona Memorialin, yli 1700 miehistön jäsentä merenpohjaan 7. joulukuuta 1941 mukanaan vieneen sotalaivan muistomerkin ja käydä lukemassa kaikkien kuolleiden nimet.




Näin jälkeenpäin voin todeta, että valinta USS Missourista oli oikea. Oli kieltämättä pysäyttävä hetki seisoa samalla kannella, jossa maailmanhistorian verisin, yli 60 miljoonaa henkeä vaatinut sota päättyi, katsella kuvia ja kuunnella tuosta päivästä kertovia tarinoita, joissa ketään ei syytelty tai osoiteltu.   

USS Missouri, tuttavallisemmin "Mighty Mo", on palvellut kolmessa eri sodassa ja oli Yhdysvaltain laivaston viimeinen käytössä ollut sotalaiva. Se olisi edelleen käyttökuntoinen, mutta teknologialtaan hippasen vanhentunut. Laivan kannella seistessä olo tuntui jokseenkin pieneltä.  




Valkoinen rakennelma on uponneen USS Arizona -aluksen päällä lepäävä muistomerkki

Kamikaze-lentäjä jätti muiston itsestään aluksen kylkeen syöksyessään sitä päin. Kannella oli kymmeniä sotilaita, ja ihme kyllä, kukaan heistä ei kuollut, ei edes vakavammin loukkaantunut. Eräs paikalla olleista sotilaista oli todennut jälkeenpäin, että tilanne oli melko jännittävä. No voin kuvitella. Lentäjä sai seuraavana päivänä arvoisensa hautajaiset, Japanin lippuun käärittynä.



Kuvan vasemmassa yläreunassa voi erottaa kamikaze-lentäjän lähestyvän alusta

Rauhansolmimisen haluttiin tapahtuvan ei-kenenkään-maalla. Laiva oli tarpeeksi neutraali valinta ja paikkana oli Tokionlahti. Japanilaiset olivat sonnustautuneet mustiin pukuihin ja silinterihattuihin, amerikkalaiset työhaalareihin. Ei siksi, etteivätkö he olisi kunnioittaneet tilaisuutta tai muita paikallaolijoita, vaan siksi, että alle puoli tuntia kestäneen tilaisuuden jälkeen heidän oli määrä jatkaa päivittäisiä töitään. Lopuksi Sir Douglas MacArthur piti puheen maailmalle.  





"Today the guns are silent. The skies no longer rain death. 
 A great tragedy has ended. A great victory has been won..."

- Sir Douglas MacArthur, 2.9.1945









Aluksen ahtaat ja sokkeloiset sisätilat eivät ehkä ole olleet kaikkein miellyttävin työ- ja elinympäristö. Puhumattakaan miehistön mieltä painaneesta huolesta ja ahdistuksesta. Ei siis ihme, että he maihin päästessään halusivat pitää myös vähän hauskaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti